Παρουσίαση της Πεζογραφικής Τριλογίας του Μπάμπη Κλάρα

Ο Μπάμπης Κλάρας και ο αδερφός του Αρης Βελουχιώτης
70 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
70 χρόνια από την μαχητική αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό.
70 χρόνια από τον θάνατο του Άρη και 110 από τη γέννηση του.

Η οικογένεια του Μπάμπη Κλάρα, αδερφού και συντρόφου του Άρη, επέλεξε με δυο τρόπoυς να τιμήσει αυτή την επέτειο.
Πρώτον, επανεκδίδουμε στις εκδόσεις ΚΨΜ τη πεζογραφική τριλογία που εξέδωσε για πρώτη φορά το 1983 ο Μπάμπης Κλάρας. Η πεζογραφική αυτή τριλογία αποτελεί ένα πόνημα του Μπάμπη Κλάρα, το οποίο ολοκλήρωσε λίγο πριν πεθάνει. Είναι μια μυθιστορηματικώς γραμμένη κατάθεση γεγονότων και συναισθημάτων. Έργο στο οποίο αφιέρωσε χρόνο και κατέθεσε ψυχή. Για εμάς, την οικογένεια του αποτελεί πνευματική κληρονομιά και αξιακό οδηγό πόρευσης στην ζωή μας.
Επιλέξαμε να επανεκδόσουμε τα βιβλία «Το παραμύθι ενός λαού που δεν είναι παραμύθι», «Ο αδερφός μου ο Άρης», «Η περιπέτεια ενός ανθρώπου του 20ου αιώνα» για να τα καταθέσουμε στις νεότερες γενιές, οι οποίες πιθανόν να μην είχαν την δυνατότητα να τα διαβάσουν λόγω της εξάντλησης της πρώτης έκδοσης τους. Με την επανέκδοση αναδεικνύεται η αξία που έχει η ιδεολογική θέση του Μπάμπη απέναντι στα ιστορικά γεγονότα, η προσωπική του δράση, η ομορφιά του γραψίματος, και η πνευματικότητα του λόγου του. Έπίσης καλύπτεται ένα κενό στην βιβλιογραφία το οποίο παρατηρήθηκε στα διαβάσματα και στις παραπομπές σύγχρονων συγγραφέων και μελετητών.
IMG_0013
Ο Μπάμπης Κλάρας (πρώτος από αριστερά) εν ώρα δουλειάς στην Βραδυνή.
Ο σύγχρονος αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι τα βιβλία του Μπάμπη δεν έχουν μόνο ιστορική διάσταση, αλλά θα τον συναρπάσει το γεγονός ότι αν και γράφτηκαν την δεκαετία του 1980 και αναφέρονται στον 20ο αιώνα είναι ιδιαιτέρως επίκαιρα και διαχρονικά. Ένας ακόμη λόγος για την επανέκδοσή τους.
Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι τα βιβλία διατίθενται σε συλλεκτική κασετίνα με δώρο ένα τέταρτο βιβλίο, «Το πιστεύω ενός απλού ανθρώπου», (1954), σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να αγοράσει και τα τρία ταυτόχρονα.
Η κεντρική εκδήλωση της παρουσίασης της επανέκδοσης θα γίνει την Δευτέρα 15 Ιουνίου στις 20:00 στο Polis Art Cafe (Πεσματζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου).
Εδώ μπορείτε να δείτε την πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Δεύτερον, καλούμε νέους και μεγαλύτερους στις 6 Ιουνίου στη Δομνίστα Ευρυτανίας να περπατήσουμε στα μονοπάτια της περιοχής που έδρασε ο Άρης. Ένας πεζοπορικός περίπατος στο ελατόδασος της Ευρυτανίας θα μας φέρει λίγο πιο κοντά στα χνάρια του.
Απόσπασμα από το βιβλίο «Ο αδερφός μου ο Αρης» 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε τα σχόλια σας:

Σκοπός του μπλογκ αυτού είναι: Nα συγκεντρώσει τον προβληματισμό και τις προτάσεις για τη χάραξη μιας νέας εθνικής παραγωγικής στρατηγικής.


Έχουμε οδηγηθεί σε έναν πλήρη εκτροχιασμό από την προαιώνια βασική επιβιωτική μας αρχή: «παράγω, κερδίζω με τον μόχθο μου, και δεν ξοδεύω περισσότερα από όσα βγάζω", οπότε, ακόμη και αν ξαφνικά "βρέξει χρήματα", δεν θα επωφεληθούν παρά οι παρασιτικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Η συμμετοχή μας στην παραγωγική πραγματικότητα του τόπου, μας διδάσκει πως η ελληνική κρίση δεν θα ξεπεραστεί, εάν η χώρα δεν ξαναβρεί τη παραγωγική της δύναμη, την αυτοεκτίμηση της, την δημιουργική ψυχή - στυλοβάτη της παραγωγικής της υπόστασης, αν δηλαδή δεν ανασυστήσει με νέα ήθη και νοοτροπίες, την ιδιαίτερη επιστημονική, τεχνολογική και προπαντός τεχνική ενδογενή της βάση, τον ελάχιστο αναγκαίο όρο για να υπερβεί τα αδιέξοδα και να ανακτήσει την εθνική της ανεξαρτησία¹.
"Δεν θα χαράξουμε όμως τέτοια στρατηγική χωρίς βαθιά συνείδηση, με γνώμονα πάντοτε τους καιρούς που ζούμε:
Πρώτον, του τι μας συμβαίνει, του βαθύτερου δηλαδή χαρακτήρα της χρεοκοπίας της Μεταπολίτευσης και τις επιπτώσεις της στην ελλαδική μας υπόσταση και στη συνολική συνακόλουθα μοίρα του Ελληνισμού.
Δεύτερον, του γιατί μας συμβαίνει, του πώς δηλαδή οι «χρυσοφόρες» δεκαετίες της μεταπολιτευτικής… χαύνωσης {των πολλών ευρωπαϊκών «πακέτων», της «Αλλαγής», του «εκσυγχρονισμού» και «της ισχυρής Ελλάδας»} μας οδήγησαν, ...στη μετανεωτερική υποτέλειά μας εντός της …Ευρωπαϊκής Ένωσης (με καλλιεργούμενη ψευδαίσθηση ισοτιμίας και ανεξαρτησίας στο πλαίσιό της!).
Τρίτον, τέλος, του πώς θα βγούμε από τα πνιγηρά αδιέξοδά μας και θα μπούμε στη δύσκολη τροχιά της εθνικής μας αξιοπρέπειας, με πλήρη επίγνωση των απαιτούμενων σε βάθος χρόνου μεγάλων θυσιών από τον (καλά ενημερωμένο!) λαό μας."²