Η μαστίχα στο μικροσκόπιο... Η Καινοτομία στο επίκεντρο της στρατηγικής της MEDITERRA

Νέα «όπλα» στη μάχη για την τόνωση της κατανάλωσης

Νέους τρόπους για να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά αναζητούν διαρκώς οι ελληνικές βιομηχανίες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην αναιμική ζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό και παρά το κόστος που συνεπάγεται, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, τα οποία θα τους φέρουν ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές και ταυτόχρονα θα μεγαλώσουν τις πιθανότητές τους να μπουν στο καλάθι των νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, όμως αποτελούν το «διαβατήριο» για καλύτερη διείσδυση στις διεθνείς αγορές, όπου ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά σκληρός καθώς μπορεί να αντισταθμίσει τα μειονεκτήματα που έχουν οι ελληνικές εταιρείες έναντι των ανταγωνιστών τους, όσον αφορά στην τιμή των προϊόντων τους, τα κεφάλαια για μάρκετινγκ και την πρόσβαση στα μεγάλα δίκτυα διανομής και παράλληλα να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν την καχυποψία που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό.

«Προκειμένου να μπορέσεις να σταθείς στο εξωτερικό και να καθιερώσεις την παρουσία σου πρέπει να έχεις να προσφέρεις κάτι διαφορετικό. Κάτι που δεν μπορούν να δώσουν ούτε οι τοπικές αλλά ούτε και οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο κλάδο σου. Αυτό το πετυχαίνεις μέσα από τη δημιουργία προϊόντων που ξεχωρίζουν και παράλληλα διατίθενται σε καλή σχέση ποιότητας και τιμής», επισημαίνουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, προσθέτοντας πως η καινοτομία είναι μονόδρομος για όσους θέλουν να κάνουν το μεγάλο βήμα εκτός συνόρων.

 
Η μαστίχα στο μικροσκόπιο...
 
Τη λογική αυτή συμμερίζεται και η Mediterra (Mastiha Shop), η οποία ετοιμάζεται να ιδρύσει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης μαστίχας στη Χίο, που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων. Όπως αναφέρει στην «Η» ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra, Γιάννης Μανδάλας, το Κέντρο θα στελεχωθεί με ειδικούς επιστήμονες και έμπειρους ανθρώπους της αγοράς, με στόχο να παράξουν χρήσιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη γνώση που έχει αποκτηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια για τη χρήση της μαστίχας. «Όραμά μας είναι να λειτουργήσει ως μια γέφυμα ανάμεσα στην ακαδημαϊκή έρευνα και στην παραγωγή νέων προϊόντων. Δυστυχώς λείπουν οι οργανισμοί που θα συνδέσουν τη γνώση με την παραγωγή, αφού μέχρι σήμερα υπάρχει κενό ανάμεσα στη γνώση που παράγεται στα πανεπιστήμια και στις ανάγκες της αγοράς...», σημειώνει ο ίδιος.

Η έναρξη του Κέντρου τοποθείται χρονικά μέσα στο 2015 αφού πρώτα λάβει την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Medittera, ενώ σε πρώτη φάση θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων (τρόφιμα που με βάση επιστημονικές αποδείξεις παρέχουν οφέλη στην υγεία, είτε έχουν υποστεί τροποποίηση έτσι ώστε να αυξηθεί η περιεκτικότητα των ωφέλιμων συστατικών τους) και φαρμακοτεχνολογικών προϊόντων (medical devices). Όπως λέει ο κ. Μανδάλας τέτοιους είδους πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση των εξαγωγών της ελληνικής βιομηχανίας, καθώς ενισχύουν τη διαπραγματευτική δύναμή τους έναντι των λιανέμπορων, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν το «πάνω χέρι»

Του Γιώργου Μανέττα gmanettas@pegasus.gr

http://mastixi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε τα σχόλια σας:

Σκοπός του μπλογκ αυτού είναι: Nα συγκεντρώσει τον προβληματισμό και τις προτάσεις για τη χάραξη μιας νέας εθνικής παραγωγικής στρατηγικής.


Έχουμε οδηγηθεί σε έναν πλήρη εκτροχιασμό από την προαιώνια βασική επιβιωτική μας αρχή: «παράγω, κερδίζω με τον μόχθο μου, και δεν ξοδεύω περισσότερα από όσα βγάζω", οπότε, ακόμη και αν ξαφνικά "βρέξει χρήματα", δεν θα επωφεληθούν παρά οι παρασιτικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Η συμμετοχή μας στην παραγωγική πραγματικότητα του τόπου, μας διδάσκει πως η ελληνική κρίση δεν θα ξεπεραστεί, εάν η χώρα δεν ξαναβρεί τη παραγωγική της δύναμη, την αυτοεκτίμηση της, την δημιουργική ψυχή - στυλοβάτη της παραγωγικής της υπόστασης, αν δηλαδή δεν ανασυστήσει με νέα ήθη και νοοτροπίες, την ιδιαίτερη επιστημονική, τεχνολογική και προπαντός τεχνική ενδογενή της βάση, τον ελάχιστο αναγκαίο όρο για να υπερβεί τα αδιέξοδα και να ανακτήσει την εθνική της ανεξαρτησία¹.
"Δεν θα χαράξουμε όμως τέτοια στρατηγική χωρίς βαθιά συνείδηση, με γνώμονα πάντοτε τους καιρούς που ζούμε:
Πρώτον, του τι μας συμβαίνει, του βαθύτερου δηλαδή χαρακτήρα της χρεοκοπίας της Μεταπολίτευσης και τις επιπτώσεις της στην ελλαδική μας υπόσταση και στη συνολική συνακόλουθα μοίρα του Ελληνισμού.
Δεύτερον, του γιατί μας συμβαίνει, του πώς δηλαδή οι «χρυσοφόρες» δεκαετίες της μεταπολιτευτικής… χαύνωσης {των πολλών ευρωπαϊκών «πακέτων», της «Αλλαγής», του «εκσυγχρονισμού» και «της ισχυρής Ελλάδας»} μας οδήγησαν, ...στη μετανεωτερική υποτέλειά μας εντός της …Ευρωπαϊκής Ένωσης (με καλλιεργούμενη ψευδαίσθηση ισοτιμίας και ανεξαρτησίας στο πλαίσιό της!).
Τρίτον, τέλος, του πώς θα βγούμε από τα πνιγηρά αδιέξοδά μας και θα μπούμε στη δύσκολη τροχιά της εθνικής μας αξιοπρέπειας, με πλήρη επίγνωση των απαιτούμενων σε βάθος χρόνου μεγάλων θυσιών από τον (καλά ενημερωμένο!) λαό μας."²