9 Απριλίου 2018

Χτίζοντας ένα ξενοδοχείο στον Μύτικα. Διάλεξη του Ανδρέα Κυράνη



Για ένα σύγχρονο ελληνικό προϊόν.

 Ένα προϊόν ελληνικό όχι γιατί κατασκευάζεται εδώ αλλά γιατί κατασκευάζεται εδώ με τον δικό μας πολύτιμο τρόπο. Μόνο ένα τέτοιου τύπου προϊόν μπορεί να έχει μέλλον, όντας ανταγωνιστικό σαν σχέση κόστους αξίας.

Το προϊόν ξενοδοχείο σαν ολότητα, γεννά δεκάδες υποπροϊόντα με δυνατότητα δικής τους αυτοδύναμης πορείας. Δεν πρόκειται για προϊόντα που γεννήθηκαν εγκεφαλικά σε κάποιο εργαστήριο, επί τη βάσει τυπικών αναγκών που προσδιορίζει το μάρκετινγκ, αλλά για προϊόντα που γεννιούνται από τα κάτω και συνιστούν εγχείρημα απάντησης σε απολύτως συγκεκριμένα ζητήματα.

Το κόστος της σχεδίασης και κατασκευής από μηδενική βάση αντισταθμίζεται από το όφελος της κατάργησης των μεσαζόντων. Ο τελικός αποδέκτης μπορεί να το αποκτήσει κατευθείαν από την πηγή που το παράγει. Αυτός ο τρόπος ανακατανέμει τους διαθέσιμους πόρους. Αντί να δαπανώνται στους δεκάδες ενδιάμεσους μεταφέρονται στην ουσιαστικά δημιουργική διαδικασία, στον σχεδιασμό και την μαστορική. Η σύγχρονη τεχνική και τεχνολογική συνθήκη επιτρέπει αυτή την ανακατανομή του κέντρου βάρους της συνολικής δαπάνης υπέρ του κόσμου της δημιουργικής εργασίας και του πολιτισμού. 

Πρόκειται για έναν τρόπο γέννησης προϊόντος στην άλλη άκρη από εκείνον του μαζικού βιομηχανικού, τρόπο απόλυτα σύγχρονο και απόλυτα ευνοϊκό για τις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου μας, τρόπο που απαντά στο ζήτημα της ανεργίας όχι με όρους επιδομάτων και υποτέλειας αλλά με όρους ανάκτησης της αυτοεκτίμησης του ελληνικού λάου για τις δυνατότητες που στ αλήθεια διαθέτει, τόσο από άποψη πολιτισμικού βάθους όσο και από άποψη τεχνογνωσίας. 

Πρέπει όμως να μας είναι απολύτως σαφές το ότι, μια τέτοια ενδεχόμενη εναλλακτική στρατηγική έχει κυρίως να υπερβεί τις αντίρροπες δυνάμεις τεράστιων παρασιτικών εξωγενών συμφερόντων που στηρίζουν το οικονομικό καθεστώς που λυμαίνεται σήμερα τη χώρα. Πρόκειται για ένα τεράστιο και πολύ σκληρό πόλεμο δυνατοτήτων και θελήσεων. Η ευθύνη φυσικά της ελληνικής κοινωνίας τόσο για την δυσμενή σημερινή συνθήκη όσο και για την έκβαση αυτής της μάχης στο μέλλον δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα.

Μια τέτοια αντίληψη για την κατασκευή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με ριζικά διαφορετικό τρόπο την τουριστική  βιομηχανία μεταστρέφοντας την σε μηχανή αληθινής παραγωγικής ανάπτυξης και προόδου.

Το όραμα και η εφικτή δυνατότητα για ένα σύγχρονο πολύτιμο προϊόν , όχι μαζικό και φθηνό, που θα αντανακλά την πολιτισμική ιδιοπροσωπία του τόπου θα μπορούσε μετά από μια επίμονη και επίπονη σαφή στρατηγική να μεταστρέψει συνολικά τη χώρα σε χώρα του πολύτιμου και μονάκριβου, με κατοίκους που θα ζουν από την αξιοπρεπή αμοιβή της δημιουργικής εργασίας τους και δεν θα φυτοζωούν με επιδοματικά δεκανίκια.

Παρακολουθείστε το βίντεο της εκδήλωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε τα σχόλια σας:

Ευρετήριο: Όλες οι αναρτήσεις του blog με προεπισκόπηση στο άγγιγμα της εικόνας