Εκδήλωση Δημοτικής Κίνησης Κοινοτικού: Η ανάγκη για Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση (βίντεο)

Πηγή: Άρδην
Το Κοινοτικόν την Παρασκευή 27/2/2015 πραγματοποίησε εκδήλωση στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της Πάτρας με θέμα: “Πέρα από το Χρέος, τα Μνημόνια και τις Αυταπάτες: Η ανάγκη για μια Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση“.

Περίληψη Εκδήλωσης
Η εκθεμελιωτική κρίση που βιώνουμε είναι μεταξύ άλλων το αποτέλεσμα της συνάντησης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της εξάντλησης του ντόπιου κυρίαρχου παρασιτικού, μεταπρατικού και κλεπτοκρατικού μοντέλου που επέβαλαν οι άρχουσες ελίτ της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Η δική μας άποψη είναι ότι σαν χώρα δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από την τανάλια των μνημονίων, όπως και αν τα βαφτίσουν οι κυβερνώντες, ούτε από τους πάτρωνές μας αν δεν αποκτήσουμε αυτοδύναμη παραγωγική υπόσταση. Ενώ η σοβαρή πολιτική ανατροπή στην οποία είχε εναποθέσει τις ελπίδες του η πλειοψηφία του ελληνικού λαού συντελέστηκε με τις τελευταίες εκλογές, δεν φαίνεται να έχει εμπεδωθεί η έλλειψη μιας ενδογενούς στρατηγικής, με έρμα, κέντρο και κύρια αναφορά τις αληθινές δυνατότητες και ανάγκες αυτού του λαού και αυτής της χώρας. Χωρίς όμως σαφή στρατηγική, στηριγμένη στην πολύτιμη ταυτότητα αυτού του τόπου, δεν αντιμετωπίζονται οι εχθρικοί σχεδιασμοί των σύγχρονων αποικιοκρατικών κέντρων.
Η πρόσκληση αυτή εγκαινιάζει έναν κύκλο εκδηλώσεων που ξεκινάμε ως «Κοινοτικόν» και αφορά ακριβώς στο άνοιγμα αυτής της συζήτησης σχετικά με τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις μιας ενδογενούς παραγωγικής ανασυγκρότησης, επιζητώντας την υπέρβαση μονοδιάστατων ερμηνειών της βαθιάς κρίσης που συνθλίβει τη χώρα και αποσαφηνίζοντας τις βαθύτερες αιτίες που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Είμαστε πεισμένοι ότι μια τέτοια συζήτηση αφορά στην μέγιστη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

1. Τοποθετήσεις  Ομιλητών
α. Βαγγέλης Πισσίας


β. Ανδρέας Κυράνηςγ. Γιώργος Καραμπελιάς2α. Ερωτήσεις/Τοποθετήσεις από το ΚοινόΚαλή θέαση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε τα σχόλια σας:

Σκοπός του μπλογκ αυτού είναι: Nα συγκεντρώσει τον προβληματισμό και τις προτάσεις για τη χάραξη μιας νέας εθνικής παραγωγικής στρατηγικής.


Έχουμε οδηγηθεί σε έναν πλήρη εκτροχιασμό από την προαιώνια βασική επιβιωτική μας αρχή: «παράγω, κερδίζω με τον μόχθο μου, και δεν ξοδεύω περισσότερα από όσα βγάζω", οπότε, ακόμη και αν ξαφνικά "βρέξει χρήματα", δεν θα επωφεληθούν παρά οι παρασιτικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Η συμμετοχή μας στην παραγωγική πραγματικότητα του τόπου, μας διδάσκει πως η ελληνική κρίση δεν θα ξεπεραστεί, εάν η χώρα δεν ξαναβρεί τη παραγωγική της δύναμη, την αυτοεκτίμηση της, την δημιουργική ψυχή - στυλοβάτη της παραγωγικής της υπόστασης, αν δηλαδή δεν ανασυστήσει με νέα ήθη και νοοτροπίες, την ιδιαίτερη επιστημονική, τεχνολογική και προπαντός τεχνική ενδογενή της βάση, τον ελάχιστο αναγκαίο όρο για να υπερβεί τα αδιέξοδα και να ανακτήσει την εθνική της ανεξαρτησία¹.
"Δεν θα χαράξουμε όμως τέτοια στρατηγική χωρίς βαθιά συνείδηση, με γνώμονα πάντοτε τους καιρούς που ζούμε:
Πρώτον, του τι μας συμβαίνει, του βαθύτερου δηλαδή χαρακτήρα της χρεοκοπίας της Μεταπολίτευσης και τις επιπτώσεις της στην ελλαδική μας υπόσταση και στη συνολική συνακόλουθα μοίρα του Ελληνισμού.
Δεύτερον, του γιατί μας συμβαίνει, του πώς δηλαδή οι «χρυσοφόρες» δεκαετίες της μεταπολιτευτικής… χαύνωσης {των πολλών ευρωπαϊκών «πακέτων», της «Αλλαγής», του «εκσυγχρονισμού» και «της ισχυρής Ελλάδας»} μας οδήγησαν, ...στη μετανεωτερική υποτέλειά μας εντός της …Ευρωπαϊκής Ένωσης (με καλλιεργούμενη ψευδαίσθηση ισοτιμίας και ανεξαρτησίας στο πλαίσιό της!).
Τρίτον, τέλος, του πώς θα βγούμε από τα πνιγηρά αδιέξοδά μας και θα μπούμε στη δύσκολη τροχιά της εθνικής μας αξιοπρέπειας, με πλήρη επίγνωση των απαιτούμενων σε βάθος χρόνου μεγάλων θυσιών από τον (καλά ενημερωμένο!) λαό μας."²